Zastępując cukier erytrolem oszczędzamy kalorie
Erytrol to niskokaloryczna substancja słodząca, której 1 g dostarcza tylko 0,2 kcal. Dla porównania taka sama ilość glukozy czy cukru stołowego (sacharoza – dwucukier) to aż 4 kcal!. Jeżeli szukamy oszczędności kalorycznych w diecie warto zastąpić zwykły cukier erytrolem. Przygotowując pyszne ciasto,wystarczy zamiast szklanki cukru (około 250 g) użyć analogiczną ilość erytrolu żeby odchudzić ten przysmak o 950 kcal. Erytrol daje nam szerokie spektrum możliwych zastosowań kulinarnych w tworzeniu niskokalorycznych słodyczy, których przecież szczególnie pożądamy będąc na diecie. I wcale nie musimy się obawiać, że erytrol zmieni smak całego dania.
Erytrol może być poddany działaniu wysokiej temperatury
Wiele syntetycznych słodzików zmienia smak produktów, do których jest dodawanych. Nikt z nas nie lubi dziwnego metalicznego posmaku, który może towarzyszyć spożywaniu produktów dosłodzonych np. aspartamem. Erytrol jest stabilnym środkiem słodzącym, który nie zmienia swoich właściwości i struktury w wyniku działania wysokiej temperatury. Bez obaw więc możemy używać erytrolu do osłodzenia ciepłej herbaty, wypieku niskokalorycznych ciast, omletów.
Erytrol to tak naprawdę nawet mniej niż 0,2 kcal na 1 g
Wiemy już, że erytrol to tylko 5% kaloryczności cukru. Okazuje się jednak, że organizm może nawet nie być w stanie przyswoić owych 5% czyli 0,2 kcal z 1 g erytrolu. Wynika to stąd, iż ustrój nie posiada odpowiedniego aparatu enzymatycznego, który pozwalał by na pełną absorpcję kalorii z erytrolu! Wbrew pozorom wcale nie musimy się obawiać, że erytrol może wywołać rewolucję w naszym układzie pokarmowym.
Erytrol jest łagodny dla układu pokarmowego
Owszem erytrol nie podlega całkowitemu przyswajaniu, ale nie wywołuje on dyskomfortu pokarmowego pod postacią np. uciążliwych biegunek. Niewchłonięty erytrol jest w niezmienionej postaci wydalany przez układ moczowy. Łagodny efekt przeczyszczający może występować przy jednorazowym spożyciu na poziomie powyżej 50 g erytrolu. Jednak nikt chyba nie zjada 10 łyżeczek cukru czy erytrolu na razJ.
Erytrol to zdrowy środek słodzący chroniący przed próchnicą, cukrzycą i otyłością
Nadmierna podaż cukru w diecie łączy się z zwiększonym ryzykiem wielu chorób począwszy od próchnicy na cukrzycy II typu, skojarzonej z otyłością, kończąc. Erytrol nie wpływa negatywnie na zęby. Nie podrażnia także jelit, dzięki czemu może być stosowany przez osoby z schorzeniami tego organu np. zespołem jelita drażliwego. Eryrtol posiadając niski indeks glikemiczny (GI) nie doprowadza do nagłych wyrzutów cukru i insuliny. Dzięki temu stabilizuje glikemię (poziom cukru) stanowiąc narzędzie profilaktyki cukrzycy. Niska wartość kaloryczna erytrolu czyni z niego przyjaciela każdej diety odchudzającej. Od kilku lat otyłość uznana jest za chorobę przewlekłą. Erytrol to sposób na oszczędzenie kalorii i zmniejszenie syntezy tkanki tłuszczowej, do której organizm potrzebuje tak naprawdę tylko jednego – kalorycznego CUKRU!