Dieta i suplementacja w leczeniu choroby Hashimoto
Dieta 28 stycznia 2025, Redakcja Trec

Czym jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto to nieuleczalne, przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Wiąże się ona z zaburzeniem funkcjonowania układu odpornościowego, w wyniku czego organizm "atakuje" własny organ, w tym przypadku gruczoł tarczowy, ponieważ błędnie uznaje dane komórki i tkanki za obce. Choroba ta powoduje zaburzenia wytwarzania hormonów tarczycy. Jest to bardzo powszechna i częsta choroba autoimmunologiczna.

Do czynników zwiększających ryzyko zachorowania na HT należą:

  • genetyka,

  • inne choroby i zaburzenia, np. cukrzyca, celiakia, łuszczyca, RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), stwardnienie rozsiane,

  • nadmierne spożycie jodu,

  • niedobór selenu i witaminy D w diecie,

  • częste infekcje,

  • przyjmowanie niektórych leków.

Częściej na chorobę Hashimoto chorują kobiety niż mężczyźni. Z niektórych statystyk wynika, że rozwój choroby Hashimoto przypada na 4. i 5. dekadę życia człowieka. Nie jest to jednak reguła, a zachorować może każdy. Jak zatem rozpoznać, że możesz mieć do czynienia z HT?

Objawy choroby Hashimoto to m.in.:

  • niekontrolowany przyrost masy ciała (niezwiązany z nadwyżką kaloryczną),

  • ciągle uczucie zimna,

  • wypadanie włosów,

  • suchość skóry,

  • obrzęk podskórny,

  • pogorszenie zdolności poznawczych,

  • osłabienie siły mięśni,

  • zaparcia.

Na czym polega leczenie choroby Hashimoto?

Jako że samej choroby Hashimoto nie można wyleczyć, leczenie zwykle dotyczy niedoczynności tarczycy wynikającej ze schorzenia i polega ono na połączeniu farmakoterapii, czyli przyjmowania odpowiednich leków, z dietoterapią.

Zbilansowana dieta może zdziałać cuda zarówno w kwestii prawidłowego funkcjonowania tarczycy, jak i ogólnego samopoczucia osoby chorej. Do tego dołączyć można suplementację, która dodatkowo wesprze organizm.

Dieta w chorobie Hashimoto – dietoterapia chorób tarczycy

Produkcja, wydzielanie, transport we krwi i działanie hormonów tarczycy to procesy, na które odpowiednia równowaga makro- i mikroskładników ma ogromny wpływ. Prawidłowo zbilansowana dieta może skutecznie wspomóc funkcjonowanie tarczycy i złagodzić przebieg stanu zapalnego. Nie ma niestety jednego idealnego modelu żywienia, który pomoże każdej osobie chorej na Hashimoto. Dieta w chorobach tarczycy to bardzo obszerny temat, dlatego najlepiej jest prosić o radę specjalistę z tego zakresu.

Wartość energetyczna diety w chorobie Hashimoto

Podstawową kwestią, jaką należy ustalić, jest wartość energetyczna diety. Większa energetyczność diety w chorobie Hashimoto powoduje zwiększenie produkcji hormonów tarczycy. Zbyt niska podaż energii może z kolei spowodować nasilenie się objawów i pogorszenie pracy tarczycy. Właśnie dlatego nie zaleca się osobom chorym diet restrykcyjnych w kwestii kalorii. Jeśli jednak pacjent zmaga się z nadmierną masą ciała, można spróbować deficytu kalorycznego, który dobierze dietetyk.

Dieta Hashimoto powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie, które spożywane są o regularnych porach. Ostatni posiłek powinien zostać spożyty na 3 godziny przed snem. Celem takiego harmonogramu jest ograniczenie spowolnienia tempa przemiany materii, które i tak jest już wolniejsze u osób chorych.

Znaczenie białka w diecie osób chorujących na HT

Dieta w chorobie Hashimoto powinna być bogata w białko, ponieważ zawarta w nim tyrozyna bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. W związku z tym zaleca się, aby dieta osób chorujących na Hashimoto zawierała duże ilości chudego mięsa, jaj, nabiału, ryb morskich i owoców morza, czyli produktów żywnościowych o wysokiej zawartości białka.

W diecie osób z chorobą Hashimoto nie powinno być zbyt dużo miejsca na białko sojowe, a właściwie po prostu na soję i produkty z niej zrobione, ponieważ zawierają one goitrogeny, czyli substancji wolotwórczych wpływających na pracę tarczycy. Białko sojowe jest jednak bogatym źródłem tyrozyny, w związku z czym nie warto z niego zupełnie rezygnować. Umiarkowane spożycie soi może wręcz wspomóc prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Należy to jednak skonsultować z dietetykiem i lekarzem.

Dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Choć zasadność tych zaleceń nie została do końca potwierdzona naukowo, dietoterapia chorób tarczycy często zakładała rezygnację ze spożywania glutenu. Wynikało to z prawdopodobnego wpływu diety bezglutenowej na zmniejszenie stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych w organizmie. Niestety, według badań naukowych, eliminacja glutenu z diety osób chorujących na Hashimoto ma sens jedynie wtedy, gdy pacjent choruje także na celiakię. W innych przypadkach aktualnie nie zaleca się rezygnacji z glutenu.

Tłuszcze w diecie na Hashimoto

Przewlekła choroba zapalna tarczycy rządzi się swoimi prawami. Jeśli chodzi o udział tłuszczów w diecie osób z HT, sytuacja jest nieco skomplikowana. Z jednej strony należy zupełnie wyeliminować lub ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, z drugiej zaś strony zaleca się zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Należy zatem spożywać m.in. ryby, algi, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej lniany i siemię lniane.

Bardzo istotna jest konsultacja z dietetykiem zaraz po diagnozie. Nie warto układać sobie diety samodzielnie, ponieważ bez specjalistycznej wiedzy może to być niebezpieczne dla zdrowia. Dietetyk weźmie pod uwagę zarówno wyniki Twoich badań, jak i nawyki żywieniowe, preferencje oraz ogólny stan Twojego zdrowia poza zaburzeniami pracy tarczycy.

Suplementacja dla osób z Hashimoto - składniki mineralne i witaminy

W przypadku przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy, dostarczanie witamin i składników mineralnych zdecydowanie powinno odbywać się poprzez zbilansowaną dietę. To właśnie ona jest jednym z filarów leczenia Hashimoto. Należy jednak podkreślić, że suplementacja, choć nie uzupełni niedoborów, pomoże Ci utrzymać prawidłowy poziom kluczowych elementów w organizmie, który osiągniesz poprzez dietę. Dieta i suplementacja ze sobą współpracują.

Oto kilka podstawowych suplementów diety, które mogą wspomóc organizm chorych na Hashimoto:

  1. W chorobie Hashimoto wskazana jest suplementacja witaminy D, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W badaniach naukowych często podkreślany jest związek między zbyt małym stężeniem tej witaminy a rozwojem chorób autoimmunologicznych.

  2. Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy często wymaga dodatkowego źródła antyoksydantów, takich jak np. witamina C i witamina E. Antyoksydanty hamują działalność wolnych rodników i uniemożliwiają im uszkadzanie komórek w organizmie. Witamina C dodatkowo wspomaga absorpcję leków podawanych w chorobie Hashimoto, uzupełniających niedobory hormonów tarczycy. Zwykle w ramach farmakoterapii podawana jest lewotyroksyna.

  3. W chorobie Hashimoto wskazana jest stała suplementacja kwasami tłuszczowymi omega–3, które wykazują działanie przeciwzapalne i zdecydowanie pozytywnie wpływają na stan zdrowia.

  4. Bardzo istotnym składnikiem mineralnym w przypadku osób chorych na HT jest selen. Jego niedobór wiąże się z poważnym zaburzeniem pracy gruczołu, za to odpowiednie stężenie może przyczynić się do poprawy reakcji układu immunologicznego. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość selenu może być szkodliwa.

  5. Innymi ważnymi minerałami są żelazo i cynk, których niedobór może prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy.

Sprawdź także artykuł Witamina C – właściwości, źródła i rola w diecie sportowców

Pamiętaj jednak, że suplementacja przy przewlekłym limfocytarnym zapaleniu tarczycy powinna być dobrana przez lekarza bądź dietetyka, a najlepiej przez obu tych specjalistów. Lecząc Hashimoto warto wdrożyć stosowanie suplementów, ale lepiej nie ustalać tak ważnej kwestii samodzielnie. Zdrowie jest tylko jedno, a nieprzemyślane decyzje mogą wiele kosztować!

Bibliografia:

  1. Luty J, Bryl E. Choroba Hashimoto – aspekt genetyczny i środowiskowy. Forum Medycyny Rodzinnej. 2017;11(1).

  2. Zagrodzki P, Kryczyk J. Znaczenie selenu w leczeniu choroby Hashimoto. Postepy Hig Med Dosw (online). 2014;68:1129-1137.

  3. Lachowicz K, Stachoń M, Pałkowska-Goździk E, Lange E. Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych. 2019;68(2):201-214.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 05.06.2018 r. oraz został zaktualizowany 28.01.2025 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą trec.pl.

Spis treści

Loading...