
Czym jest choroba Hashimoto?
Choroba Hashimoto to nieuleczalne, przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Wiąże się ona z zaburzeniem funkcjonowania układu odpornościowego, w wyniku czego organizm "atakuje" własny organ, w tym przypadku gruczoł tarczowy, ponieważ błędnie uznaje dane komórki i tkanki za obce. Choroba ta powoduje zaburzenia wytwarzania hormonów tarczycy. Jest to bardzo powszechna i częsta choroba autoimmunologiczna.
Do czynników zwiększających ryzyko zachorowania na HT należą:
-
genetyka,
-
inne choroby i zaburzenia, np. cukrzyca, celiakia, łuszczyca, RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), stwardnienie rozsiane,
-
nadmierne spożycie jodu,
-
niedobór selenu i witaminy D w diecie,
-
częste infekcje,
-
przyjmowanie niektórych leków.
Częściej na chorobę Hashimoto chorują kobiety niż mężczyźni. Z niektórych statystyk wynika, że rozwój choroby Hashimoto przypada na 4. i 5. dekadę życia człowieka. Nie jest to jednak reguła, a zachorować może każdy. Jak zatem rozpoznać, że możesz mieć do czynienia z HT?
Objawy choroby Hashimoto to m.in.:
-
niekontrolowany przyrost masy ciała (niezwiązany z nadwyżką kaloryczną),
-
ciągle uczucie zimna,
-
wypadanie włosów,
-
suchość skóry,
-
obrzęk podskórny,
-
pogorszenie zdolności poznawczych,
-
osłabienie siły mięśni,
-
zaparcia.
Na czym polega leczenie choroby Hashimoto?
Jako że samej choroby Hashimoto nie można wyleczyć, leczenie zwykle dotyczy niedoczynności tarczycy wynikającej ze schorzenia i polega ono na połączeniu farmakoterapii, czyli przyjmowania odpowiednich leków, z dietoterapią.
Zbilansowana dieta może zdziałać cuda zarówno w kwestii prawidłowego funkcjonowania tarczycy, jak i ogólnego samopoczucia osoby chorej. Do tego dołączyć można suplementację, która dodatkowo wesprze organizm.
Dieta w chorobie Hashimoto – dietoterapia chorób tarczycy
Produkcja, wydzielanie, transport we krwi i działanie hormonów tarczycy to procesy, na które odpowiednia równowaga makro- i mikroskładników ma ogromny wpływ. Prawidłowo zbilansowana dieta może skutecznie wspomóc funkcjonowanie tarczycy i złagodzić przebieg stanu zapalnego. Nie ma niestety jednego idealnego modelu żywienia, który pomoże każdej osobie chorej na Hashimoto. Dieta w chorobach tarczycy to bardzo obszerny temat, dlatego najlepiej jest prosić o radę specjalistę z tego zakresu.
Wartość energetyczna diety w chorobie Hashimoto
Podstawową kwestią, jaką należy ustalić, jest wartość energetyczna diety. Większa energetyczność diety w chorobie Hashimoto powoduje zwiększenie produkcji hormonów tarczycy. Zbyt niska podaż energii może z kolei spowodować nasilenie się objawów i pogorszenie pracy tarczycy. Właśnie dlatego nie zaleca się osobom chorym diet restrykcyjnych w kwestii kalorii. Jeśli jednak pacjent zmaga się z nadmierną masą ciała, można spróbować deficytu kalorycznego, który dobierze dietetyk.
Dieta Hashimoto powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie, które spożywane są o regularnych porach. Ostatni posiłek powinien zostać spożyty na 3 godziny przed snem. Celem takiego harmonogramu jest ograniczenie spowolnienia tempa przemiany materii, które i tak jest już wolniejsze u osób chorych.
Znaczenie białka w diecie osób chorujących na HT
Dieta w chorobie Hashimoto powinna być bogata w białko, ponieważ zawarta w nim tyrozyna bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. W związku z tym zaleca się, aby dieta osób chorujących na Hashimoto zawierała duże ilości chudego mięsa, jaj, nabiału, ryb morskich i owoców morza, czyli produktów żywnościowych o wysokiej zawartości białka.
W diecie osób z chorobą Hashimoto nie powinno być zbyt dużo miejsca na białko sojowe, a właściwie po prostu na soję i produkty z niej zrobione, ponieważ zawierają one goitrogeny, czyli substancji wolotwórczych wpływających na pracę tarczycy. Białko sojowe jest jednak bogatym źródłem tyrozyny, w związku z czym nie warto z niego zupełnie rezygnować. Umiarkowane spożycie soi może wręcz wspomóc prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Należy to jednak skonsultować z dietetykiem i lekarzem.
Dieta bezglutenowa przy Hashimoto
Choć zasadność tych zaleceń nie została do końca potwierdzona naukowo, dietoterapia chorób tarczycy często zakładała rezygnację ze spożywania glutenu. Wynikało to z prawdopodobnego wpływu diety bezglutenowej na zmniejszenie stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych w organizmie. Niestety, według badań naukowych, eliminacja glutenu z diety osób chorujących na Hashimoto ma sens jedynie wtedy, gdy pacjent choruje także na celiakię. W innych przypadkach aktualnie nie zaleca się rezygnacji z glutenu.
Tłuszcze w diecie na Hashimoto
Przewlekła choroba zapalna tarczycy rządzi się swoimi prawami. Jeśli chodzi o udział tłuszczów w diecie osób z HT, sytuacja jest nieco skomplikowana. Z jednej strony należy zupełnie wyeliminować lub ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, z drugiej zaś strony zaleca się zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Należy zatem spożywać m.in. ryby, algi, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej lniany i siemię lniane.
Bardzo istotna jest konsultacja z dietetykiem zaraz po diagnozie. Nie warto układać sobie diety samodzielnie, ponieważ bez specjalistycznej wiedzy może to być niebezpieczne dla zdrowia. Dietetyk weźmie pod uwagę zarówno wyniki Twoich badań, jak i nawyki żywieniowe, preferencje oraz ogólny stan Twojego zdrowia poza zaburzeniami pracy tarczycy.
Suplementacja dla osób z Hashimoto - składniki mineralne i witaminy
W przypadku przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy, dostarczanie witamin i składników mineralnych zdecydowanie powinno odbywać się poprzez zbilansowaną dietę. To właśnie ona jest jednym z filarów leczenia Hashimoto. Należy jednak podkreślić, że suplementacja, choć nie uzupełni niedoborów, pomoże Ci utrzymać prawidłowy poziom kluczowych elementów w organizmie, który osiągniesz poprzez dietę. Dieta i suplementacja ze sobą współpracują.
Oto kilka podstawowych suplementów diety, które mogą wspomóc organizm chorych na Hashimoto:
-
W chorobie Hashimoto wskazana jest suplementacja witaminy D, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W badaniach naukowych często podkreślany jest związek między zbyt małym stężeniem tej witaminy a rozwojem chorób autoimmunologicznych.
-
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy często wymaga dodatkowego źródła antyoksydantów, takich jak np. witamina C i witamina E. Antyoksydanty hamują działalność wolnych rodników i uniemożliwiają im uszkadzanie komórek w organizmie. Witamina C dodatkowo wspomaga absorpcję leków podawanych w chorobie Hashimoto, uzupełniających niedobory hormonów tarczycy. Zwykle w ramach farmakoterapii podawana jest lewotyroksyna.
-
W chorobie Hashimoto wskazana jest stała suplementacja kwasami tłuszczowymi omega–3, które wykazują działanie przeciwzapalne i zdecydowanie pozytywnie wpływają na stan zdrowia.
-
Bardzo istotnym składnikiem mineralnym w przypadku osób chorych na HT jest selen. Jego niedobór wiąże się z poważnym zaburzeniem pracy gruczołu, za to odpowiednie stężenie może przyczynić się do poprawy reakcji układu immunologicznego. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość selenu może być szkodliwa.
-
Innymi ważnymi minerałami są żelazo i cynk, których niedobór może prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy.
Sprawdź także artykuł Witamina C – właściwości, źródła i rola w diecie sportowców
Pamiętaj jednak, że suplementacja przy przewlekłym limfocytarnym zapaleniu tarczycy powinna być dobrana przez lekarza bądź dietetyka, a najlepiej przez obu tych specjalistów. Lecząc Hashimoto warto wdrożyć stosowanie suplementów, ale lepiej nie ustalać tak ważnej kwestii samodzielnie. Zdrowie jest tylko jedno, a nieprzemyślane decyzje mogą wiele kosztować!
Polecamy:
20,99 zł -19%
20,99 zł -19%
Bibliografia:
-
Luty J, Bryl E. Choroba Hashimoto – aspekt genetyczny i środowiskowy. Forum Medycyny Rodzinnej. 2017;11(1).
-
Zagrodzki P, Kryczyk J. Znaczenie selenu w leczeniu choroby Hashimoto. Postepy Hig Med Dosw (online). 2014;68:1129-1137.
-
Lachowicz K, Stachoń M, Pałkowska-Goździk E, Lange E. Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych. 2019;68(2):201-214.
Artykuł został pierwotnie opublikowany 05.06.2018 r. oraz został zaktualizowany 28.01.2025 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą trec.pl.
Spis treści
BESTSELLERY