
Czym jest erytrytol?
Erytrytol jest substancją słodzącą, która jest ok. 20-40% mniej słodka niż biały cukier. Należy do słodzików bezcukrowych, jest biały i dobrze rozpuszczalny w wodzie. Co więcej, bakterie w jamie ustnej nie fermentują erytrytolu, więc jego spożywanie nie powoduje próchnicy zębów. Jest to dobrze tolerowany przez organizm słodzik.
Charakteryzuje się on także niskim indeksem glikemicznym, w związku z czym nie wywołuje nagłego skoku poziomu glukozy we krwi oraz nie oddziałuje negatywnie na wrażliwość na insulinę.
Erytrytol naturalnie występuje między innymi w:
-
winogronach,
-
arbuzach,
-
gruszkach,
-
winie,
-
sosie sojowym,
-
serach.
Ile kalorii ma erytrytol?
Erytrol to niskokaloryczna substancja słodząca, której 1 g dostarcza tylko ok. 0,2 kcal. Jest to mniej więcej 5% kaloryczności cukru białego. Taka sama ilość cukru to aż 4 kcal! Istnieje także podejrzenie, że rzeczywiste przyswojenie kalorii z erytrytolu jest jeszcze mniejsze. Prawdopodobnie organizm nie posiada odpowiedniego aparatu enzymatycznego, który pozwalałby na pełną absorpcję kalorii z tego słodzika.
Jako że jest to słodzik o niskiej kaloryczności, może on okazać się szczególnie przydatny dla osób odchudzających się oraz dokładnie liczących spożywane kalorie co do jednej.
Jeżeli szukasz oszczędności kalorycznych w diecie, warto zastąpić zwykły cukier erytrytolem. Przygotowując pyszne ciasto, wystarczy zamiast szklanki cukru (około 250 g) użyć analogicznej ilości erytrytolu, żeby odchudzić ten przysmak o nawet 950 kcal! Erytrytol daje szerokie spektrum możliwych zastosowań kulinarnych w tworzeniu niskokalorycznych słodyczy. Słodzik ten nie zmienia zbytnio smaku przygotowywanego dania.
To może Cię zainteresować:
Korzyści ze spożywania erytrytolu
Stosowanie tej zdrowszej alternatywy dla cukru może przynieść wiele korzyści:
-
nie powoduje skoków cukrowych,
-
nie przyczynia się do powstania próchnicy,
-
pomaga ograniczyć ilość spożywanych kalorii,
-
może opóźnić opróżnianie się żołądka,
-
powoduje dłuższe uczucie sytości,
-
stymuluje wydzielanie hormonów jelitowych,
-
prawdopodobnie wykazuje działanie antyoksydacyjne,
-
nie przyczynia się do tycia.
Jak widać, erytrytol to zdrowy słodzik, który może naprawdę wiele zmienić w Twoim zdrowiu i samopoczuciu, zwłaszcza, jeśli któraś z tych zalet odpowiada Twoim potrzebom.
Zastosowanie erytrytolu w diecie
Jeśli chodzi o zastosowanie, można dodawać erytrytol zamiast cukru do różnych deserów i potraw, które wymagają użycia substancji słodzącej. Niektórzy erytrytolem słodzą nawet kawę. Niski indeks glikemiczny erytrytolu oraz jego niska kaloryczność sprawiają, że często gości on w kuchni osób, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi oraz ilości spożywanych kilokalorii. Jest to zatem świetny zamiennik cukru dla osób chorujących na cukrzycę, a także osobom będącym na diecie redukcyjnej.
Choć erytrytol nie podlega całkowitemu przyswajaniu, nie wywołuje on dyskomfortu pokarmowego, czyli np. uciążliwych biegunek. Efekt przeczyszczający może wystąpić w przypadku jednorazowego spożycia na poziomie powyżej 50 g erytrytolu, czyli aż 10 łyżeczek na raz.
Niektóre słodziki zmieniają smak dań i produktów, do których są dodawane. Niestety, nikt raczej nie lubi dziwnego metalicznego posmaku, który może towarzyszyć spożywaniu produktów słodzonych np. aspartamem. Erytrytol jest jednak stabilną substancją słodzącą,, która nie zmienia swoich właściwości i struktury w wyniku działania wysokiej temperatury. To oznacza, że bez obaw możesz używać tego zdrowego słodzika do słodzenia ciepłej herbaty, wypieku niskokalorycznych ciast czy też omletów.
Czy spożywanie erytrytolu jest bezpieczne?
Wiele osób nie ufa nawet naturalnym słodzikom i martwią się one o bezpieczeństwo ich stosowania. Bez obaw - erytrytol to bezpieczny zamiennik cukru, pod warunkiem, że jest on spożywany w rozsądnych ilościach. Z wielokrotnych badań naukowych wynika, że nadmierne spożywanie zamienników cukru takich jak np. omawiany erytrytol może powodować pewne problemy ze zdrowiem i samopoczuciem.
-
Przesadne spożywanie erytrytolu może prowadzić do dolegliwości ze strony układu pokarmowego, tj.: biegunki, ból brzucha, mdłości i wymioty.
-
Długotrwałe spożywanie tego słodzika może zwiększać ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby zakrzepowe, ponieważ zwiększa lepkość płytek krwi.
-
Nadmierne spożywanie erytrytolu może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II.
Niestety, nawet tak świetny zamiennik cukru jak erytrytol posiada wady, choć dotyczy to właściwie jedynie nieprawidłowego jego stosowania. Spożywanie przesadnych ilości tego słodzika, zarówno jednorazowo, jak i długofalowo, może przynieść więcej szkód niż pożytku dla Twojego organizmu. Kluczem jest rozsądek i równowaga!
Kto może stosować erytrytol?
Ten zamiennik tradycyjnego cukru zdecydowanie podbił serca wielu osób, ale czy każdy może go spożywać?
-
Erytrytol to świetny słodzik dla diabetyków, ponieważ nie powoduje on wspomnianych już wcześniej gwałtownych skoków cukru we krwi i nie wprowadza negatywnych zmian dotyczących wrażliwości na insulinę.
-
Ten zdrowy słodzik o niskiej kaloryczności polecany jest osobom odchudzającym się, które z racji diety redukcyjnej i konieczności pilnowania deficytu kalorycznego, muszą kontrolować ilość spożywanego cukru i wysokokalorycznych dań.
-
Ze względu na niski indeks glikemiczny erytrytolu, poleca się stosowanie go osobom na diecie o niskim IG.
-
Według niektórych źródeł, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią również mogą stosować erytrytol. Zależy to jednak od ich wyników badań i stanu zdrowia matki i dziecka, więc ostateczne "zielone światło" należy do lekarza.
Niestety, w niektórych przypadkach erytrytol może podrażniać jelita, w związku z czym osoby ze schorzeniami i zaburzeniami pracy jelit powinny być szczególnie ostrożne podczas spożywania tego naturalnego słodzika. Jeśli wystąpi jakikolwiek dyskomfort, zrezygnuj z jego stosowania.
Czy erytrytol to najzdrowszy zamiennik cukru?
To, że erytrytol to doskonały zamiennik białego cukru, nie ulega wątpliwości. Ale czy jest to najzdrowsza opcja? Często mówi się, że ma zerową wartość energetyczną, czyli nie dostarcza żadnych kalorii, a w dodatku przynosi korzyści dla zdrowia i ułatwia drogę do wymarzonej sylwetki. Właśnie to sprawia, że jest on uważany za najzdrowszy zamiennik cukru.
Trzeba jednak mieć na uwadze, że to dawka decyduje, czy coś jest szkodliwe, czy też nie. Owszem, erytrytol często jest określany najzdrowszym cukrem świata (choć jest to skrót myślowy, ponieważ nie należy on do cukrów), ale jego przesadne spożywanie również może spowodować szkody dla organizmu.
Tak czy inaczej, o ile będziesz spożywać ten zdrowy słodzik z umiarem, a do tego będziesz pilnować zdrowej diety i regularnej aktywności fizycznej, Twój organizm Ci za to podziękuje!
Bibliografia:
- Jaszczyszyn B, Grabski B. Jak zastąpić cukier - kilka słów o słodzikach. Analit. 2023;13:18–23.
- Skubała P. Naturalne słodziki i mądrość natury. Aura. 2022;6:10-11.
- Drzewiecka A. Sztuczne i naturalne środki słodzące. Kosmetologia Estetyczna. 2016;5(4).
Artykuł został pierwotnie opublikowany 05.06.2018 r. oraz został zaktualizowany 24.01.2025 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą trec.pl.
Spis treści
BESTSELLERY