Żywność funkcjonalna to naturalna żywność, z której składu zostały wyłączone niezdrowe składniki
Będzie to np. masło orzechowe pozbawione dodatku cukru i niezdrowego tłuszczu palmowego. Żywność funkcjonalna to zdrowe, nietuczące batoniki o zwiększonej zawartości białka i ograniczonej puli cukrów prostych, wzbogacone o sycący błonnik.
Dodatkową zaletą żywności funkcjonalnej jest zapobieganie wielu chorobom cywilizacyjnym jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia. Głównym problemem żywieniowym ostatnich dekad jest rosnące spożycie cukru oraz tłuszczy trans. Żywność funkcjonalna oferuje niskokaloryczne, bezpieczne zamienniki cukru jak ksylitol, erytrytol. PAM, czyli wydajny tłuszcz w sprayu, pozwala wykluczyć na dobre te momenty w kuchni, gdy nadmiar tłuszczu czynił każde danie bombą kaloryczną.
Zdrowe Przekąski - Na zdrowie
Tempo życia, jakiemu ulegamy na co dzień wzrosło ostatnimi czasy niezwykle mocno. Nasz organizm musi nadążyć za wszelkimi zmianami, jakie niesie rzeczywistość i dostosować się do funkcjonowania na najwyższych obrotach przez coraz dłuższy czas. W takiej sytuacji trzeba pamiętać aby dostarczać mu wszystkie potrzebne do zachodzących w nim procesów, składniki. Zdrowe przekąski to świetna propozycja we wszystkich tych sytuacjach, kiedy nie można skonsumować ugotowanego wcześniej, zbilansowanego, własnoręcznie przygotowanego i dietetycznie dopilnowanego posiłku. Zdrowe przekąski ułatwiają nam codzienne funkcjonowanie „w biegu”.
Zdrowe przekąski z pomysłem
Kiedyś były to przygotowane rano kanapki z serem, wędliną, sałatą bądź pomidorem, które konsumowaliśmy w pracy, zastępując nimi domowy obiad, na jaki w miejscu pracy nie mogliśmy sobie pozwolić. Dziś menu zdrowych przekąsek znacznie się poszerzyło. Jeśli sięgamy po chipsy, to warzywne lub z alg; jeśli koktajle, to nasycone witaminami. Przekąski stały się już nieodłącznym elementem naszej codzienności i zastępują posiłki coraz większej liczbie ludzi. Właśnie dlatego tak ważne jest aby były to zdrowe przekąski. Ich skład powinien być tak dobrany aby w małej porcji skumulować jak najwięcej cennych składników odżywczych, jak najwyższej jakości. Zdrowe przekąski nie powinny obciążać naszego układu trawiennego, ale za to dostarczać organizmowi energii i cennych składników, pozwalających mu funkcjonować przez odpowiednio długi czas. Jeśli kupujemy przekąski już przygotowane ich producenci zadbali o poręczne opakowania lub małe rozmiary takich posiłków. Jeśli natomiast przygotowujemy je sami, musimy zaopatrzyć się w pojemniki do wygodnego transportu zdrowych przekąsek. Warto poświęcić kilka chwil aby samemu przygotować danie z naszych ulubionych składników, jednak kiedy deficyt czasu nam na to nie pozwala warto sięgnąć po zaufane produkty – takie, jak np. zdrowe przekąski Trec Nutrition.